စားသောက်ဆိုင်နှင့် ပတ်သက်သည့် အသုံးအနှုန်းများ(၁)




စားေသာက္ဆိုင္ႏွင့္ ပါတ္သက္သည့္ အသံုးအႏႈံးမ်ား - အပိုင္း (၁)
  • Posted by Language Republic on October 14, 2015 at 11:09

  • À la carte
    - "according to the menu" အစားအေသာက္စာရင္းတြင္ ပါရွိသည့္အတိုင္း ဟု အဓိပၸါယ္ရသည့္ ျပင္သစ္ဘာသာမွ ေမြးစားထားေသာစကား

(ဟင္းပြဲတစ္ခုခ်င္းစီအလိုက္ ေစ်းႏႈန္းသတ္မွတ္ထားျပီး တကြဲစီမွာယူရေသာ menu ကို ရည္ညႊန္းရာ၌လည္းေကာင္း (၎သည္ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားလုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ျဖစ္ပါသည္ ၊ menu မွေန၍ အစားအစာတစ္ခုကို ၎ခ်ည္းသက္သက္ မွာယူရာ၌လည္းေကာင္း အသံုးျပဳပါသည္။)

Bartender - ဘားေကာင္တာေနာက္မွေန၍ အရက္ႏွင့္ဆိုင္ေသာ ေသာက္စရာမ်ားကို စပ္၍ ေပးေသာသူ၊ မ်ားေသာအားျဖင့္ လုိင္စင္ျဖင့္ အရက္ေရာင္းေသာေနရာမ်ားတြင္ လုပ္ကိုင္သည္။

Blue-plate special
- အေမရိကန္ႏိုင္ငံရွိ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိေသာ အသံုးအႏႈန္းျဖစ္သည္။ အထူးသျဖင့္ ေကာ္ဖီဆိုင္မ်ားႏွင့္ ညစာ စားသည့္ဆုိင္မ်ားတြင္ျဖစ္သည္ (သို႕ေသာ္ထို ေနရာမ်ားတြင္သာမက အသံုးျပဳသည္)။ ထို အသံုးအႏႈန္းသည္ ေန႕စဥ္ အေျပာင္းအလဲရွိျပီး ထူးျခားစြာ ေစ်းသက္သာလြန္းေသာ ဟင္းပြဲကို ရည္ညႊန္းပါသည္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ “meat and three” (အသားႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သံုးမ်ိဳး) ပါ၀င္ျပီး သီးျခား ဟင္းပန္ကန္ျပားမ်ားျဖင့္ ျပင္ဆင္ျခင္းထက္ အကန္႕မ်ားပါေသာ ပုံစံခြက္ကဲ့သို႕ ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်က္တည္းေပၚ၌ ျပင္ဆင္ေပးသည္။

BYOB
– (Bring your own bottle) ကုိယ့္ပုလင္းကုိယ္ ယူလာပါ၊ (bring your own beer) ကိုယ့္ဘီယာကိုယ္ ယူလာပါ (bring your own beverage) ကိုယ့္ေသာက္စရာကိုယ္ ယူလာပါ၊ (bring your own booze) ကိုယ့္အရက္ႏွင့္ကိုယ္လာပါ ဟု အဓိပၸါယ္ရေသာ အစစာလံုးမ်ားျဖစ္သည္။

Chef -
အစားအေသာက္ ပံုစံတစ္မ်ိဳးကို ဘက္ေပါင္းစံုမွ ျပင္ဆင္တတ္ေစရန္ အဆင့္အတန္းျမင့္စြာ ေလ့က်င့္ထားေသာ၊ ကၽြမ္းက်င္သည့္ အခ်က္အျပဳတ္ပညာရွင္။

Chef’s table -
အလြန္အေရးၾကီးသည့္ ပုဂၢိဳလ္မ်ားႏွင့္ အထူးဧည့္သည္ေတာ္မ်ားအတြက္ သီးသန္႕ဖယ္ထားေသာ စားေသာက္ဆိုင္တစ္ခု၏ မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ တည္ရွိေနေသာ စားပြဲခံု။ ဆိုင္ကို အားေပးေထာက္ပံ့သူမ်ားကို ေခါင္းေဆာင္ စားဖိုမႈး ျပင္ဆင္ထားသည့္ စားေသာက္ဖြယ္စားရင္းျဖင့္ တည္ခင္းဧည့္ခံေလ့ရွိသည္။ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားသည္ အနည္းဆံုးရွိရမည့္ လူဦးေရ ကိုေတာင္းဆိုႏုိင္ျပီး ျမင့္မားျပီး မေျပာင္းလဲသည့္ ေစ်းႏႈန္းကို ေတာင္းခံႏုိင္ပါသည္။ မီးဖိုေခ်ာင္ပစၥည္းမ်ားကို အသံုးျပဳရန္ လိုအပ္သည့္အတြက္ chef’s table မ်ားသည္ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ဧည့္သည္အ၀င္နည္းသည့္ အခ်ိန္မ်ားတြင္သာ ရႏုိင္ပါသည္။

Dine and dash
- လိမ္လည္ျခင္းျဖင့္ ခိုးျခင္း (theft by fraud) ပံုစံတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ စားေသာက္သူတစ္ဦးက စားေသာက္ဆိုင္ (သို႕) အလားတူ အေဆာက္အအံုတစ္ခုမွ ေငြရွင္းရန္ ရည္ရြယ္ခ်က္မရွိဘဲႏွင့္ အစားအေသာက္ကို မွာယူစားေသာက္ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။

Early bird dinner
- စားေနက်အခ်ိန္ထက္ ပိုမိုေစာလ်င္စြာ တည္ခင္းဧည့္ခံေပးသည့္ ညစာ - အထူးသျဖင့္ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ ျဖစ္သည္။ ပံုမွန္ညစာ menu ထက္ ေရြးခ်ယ္မႈ ကန္႕သတ္ထားေသာ္လည္း ေစ်းႏႈန္းေလွ်ာ့ထားေသာ menu ႏွင့္အတူ ေနရာထိုင္ခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ေပးၾကပါသည္။ တခ်ိဳ႕ေသာဆိုင္မ်ားက “early bird special” ဟု ေခၚေသာ သတ္မွတ္ထားေသာ အစားအစာမ်ား (သို႕) ေရြးခ်ယ္ရေသာ အစားအစာကုိလည္း ေရာင္းခ်တတ္ပါသည္။

Fast food
- အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စုတြင္ ၁၉၅၀ ျပည့္ႏွစ္မ်ားတြင္ စတင္လူသိမ်ားထင္ရွားလာသည့္ အစားအသာက္မ်ားကို လ်င္ျမန္စြာ ျပင္ဆင္ျပီး တည္ခင္းသည္ကို ဆိုလိုသည့္ အသံုးအႏႈန္းျဖစ္သည္။ ျပင္ဆင္သည့္ အခ်ိန္အနည္းငယ္သာ ရယူသည့္ မည္သည့္ အစားအစာမဆို Fast food ဟုေခၚဆိုႏိုင္ေသာလည္း ထို အသံုးအႏႈန္းသည္ စားေသာက္ဆိုင္(သို႕) စတိုးဆုိင္ တစ္ခုခုတြင္ ၾကိဳတင္အပူေပးထားျပီး (သို႕) ၾကိဳတင္ခ်က္ျပဳတ္ထားျပီး စားသံုးသူမ်ားကို ထုပ္ပိုးျပီးပံုစံျဖင့္ ေရာင္းခ်ေသာ အစားအစာကို ရည္ညႊန္းပါသည္။ Fast food စားေသာက္ဆိုင္မ်ားသည္ ကားေပၚမွေန၍ ဆိုင္၏ ျပတင္းေပါက္မွတစ္ဆင့္ မွာယူစားေသာက္ႏုိင္ေစသည့္ စနစ္ (drive-through) ျဖင့္ အျခားဆိုင္မ်ားႏွင့္ မတူ တမူ ကြဲျပားပါသည္။

Gueridon service
- စားေသာက္ဆိုင္မ်ားမွေန၍ ၎တို႕၏ ဧည့္သည္မ်ားကို တည္ခင္းသည့္ အစားအေသာက္ပံုစံတစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ဤကဲ့သို႕ေသာ ၀န္ေဆာင္မႈမ်ိဳးတြင္ ဧည့္သည္မ်ားေရွ႕တြင္ “gueridon” ကိုသံုး၍ အစားအစာမ်ား (အဓိကအားျဖင့္ အသုပ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္ႏွင့္ အမဲေၾကာ္ (သို႕) အခ်ိဳပြဲမ်ား) ကို တုိက္ရိုက္ျပင္ဆင္ေပးျခင္း ပါ၀င္ပါသည္။ Gueridon သည္အစားအစာကို ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ႏုိင္ရန္ ပစၥည္းကိရိယာ တန္ဆာပလာမ်ား တပ္ဆင္ထားေသာ လက္တြန္းလွည္းတစ္ခု ျဖစ္ပါသည္။ ၎ေပၚတြင္ ဓါတ္ေငြ႕မီးဖို၊ စဥ့္နီတံုး အျပား၊ ဇြန္း၊ ခက္ရင္း၊ ဓါး အစရွိသည္တုိကကို ထည့္ေသာ အံ (တြန္းလွည္း အမ်ိဳးအစားေပၚမူတည္၍) အေအးသိုေလွာင္ရန္အရာႏွင့္ ခ်က္ျပဳတ္ရန္ေနရာတို႕ ပါပါသည္။

Happy hour
- စားေသာက္ဆိုင္၊ ဘား၊ ဘိုးလင္းပစ္သည့္ေနရာ၊ အားကစားရံု အစရွိေသာ အမ်ားျပည္သူဆိုင္ရာ ေနရာမ်ားဤ ဘီယာ၊ ၀ိုင္ႏွင့္ အရက္စံုယမကာကဲ့သို႕ေသာ အရက္ပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကို ေလွ်ာ့့ေစ်းျဖင့္ ေရာင္းရာ၌ အသံုးျပဳေသာ ေ၀ါဟာရျဖစ္သည္။ Happy hour အတြင္း အခမဲ့ အျမည္းပြဲမ်ားႏွင့္ ေစ်းေလွ်ာ့့ထားေသာ menu ပါ စားစရာမ်ားကို ေရာင္းခ် တည္ခင္းေလ့ရွိပါသည္။

Wikipeida မွ List of restaurant terminology ကို ကိုးကားဘာသာ ျပန္ဆိုထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

မူရင္းေဆာင္းပါးကို ဤေနရာတြင္ ဖတ္႐ႈႏိုင္ပါတယ္။

Comments

Popular posts from this blog

မြစေတီနှင့် ရာဇကုမာရ် ကျောက်စာ

မင်္ဂလာပါ

ပုဂံၿမိဳ႕ေတာ္