ကော်ဖီနှင့် ဆက်စပ်နေသော ဝေါဟာရ အခေါ်အဝေါ်များ
- Posted by Soe Soe Win on September 7, 2015 at 17:54
- ေကာ္ဖီသည္ ကမၻာေပၚရွိ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုးေသာ ေသာက္ဖြယ္ရာအရည္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ ဤ vocabulary သင္ခန္းစာတြင္ ေကာ္ဖီႏွင့္ ဆက္စပ္ေနေသာ ေ၀ါဟာရမ်ားကို ေဖာ္ျပသြားမွာျဖစ္ပါသည္။
Caffeine (ကဖိန္းဓာတ္)
ေကာ္ဖီေစ့၌ ပါရွိေသာ
ဗဟိုအာ႐ံုေၾကာစနစ္ႏွင့္ ကိုယ္ခႏၶာ၏ ဇီ၀တြင္းျဖစ္ပ်က္မႈေတြကို ႏိုးၾကြေစေသာ
ဓာတုဓာတ္ေပါင္း။
caffè Americano (ေကာ္ဖီအေမရိကာႏုိ)
ေကာ္ဖီၾကမ္းပ်စ္ပ်စ္ခါးခါးတြင္
ေရေႏြးထည့္၍ ေဖ်ာ္ေသာေကာ္ဖီအမ်ိဳးအစား။
caffè macchiato
caffè macchiato ကို တစ္ခါတစ္ရံ
espresso macchiato လို႔လည္း ေခၚပါတယ္။ ၄င္းသည္ ေကာ္ဖီၾကမ္းပ်စ္ပ်စ္ ခါးခါးကို
ႏို႔အနည္းငယ္ေရာထားျခင္းျဖစ္သည္။ အီတလီဘာသာစကားအရ macchiato ၏ တိုက္႐ိုက္အဓိပၸာယ္မွာ
အေရာင္တင္ထားေသာ ေကာ္ဖီ (သို႔) ႏို႔အနည္းငယ္ပါေသာ ေကာ္ဖီဟု အဓိပၸာယ္ရပါသည္။
cappuccino (ကာပူခ်ီႏို)
Cappuccino သည္
အီတလီေကာ္ဖီျဖစ္ပါတယ္။ အစဥ္အလာအားျဖင့္ ၄င္းကို ေကာ္ဖီၾကမ္းပ်စ္ပ်စ္ခါးခါး၊
ႏြားႏို႔ပူပူႏွင့္ ေပါင္းထားေသာ ႏြားႏို႔အျမႇဳပ္တို႔ျဖင့္ ေဖ်ာ္ပါသည္။
coffee beans(ေကာ္ဖီေစ့မ်ား)
ေကာ္ဖီပင္မွ ရရွိေသာ အေစ့ျဖစ္ပါသည္။
၄င္းကို မွည့္တာႏွင့္ တၿပိဳင္နက္ ခူး၊ ျပဳျပင္ၿပီး အေျခာက္လွမ္းပါသည္။
black coffee (ဘလက္ေကာ္ဖီ)
Black coffee ဆိုသည္မွာ
မလိုင္ေရာႏို႔ပါ ထည့္ထားျခင္းမရွိေသာ ေကာ္ဖီကို ေခၚပါသည္။
decaffeinated coffee
(ကဖိန္းဓာတ္မပါေသာေကာ္ဖီ)
Decaffeinated coffee ဆိုသည္မွာ
ေကာ္ဖီအေစ့မ်ားက ကဖိန္းဓာတ္မ်ား ဖယ္ရွားရန္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲမႈခံယူၿပီးသား
ေကာ္ဖီျဖစ္ပါသည္။ Decaf ဟုလည္းအတိုေခၚၾကပါသည္။
drip coffee (စစ္ထားေသာ ေကာ္ဖီ)
၄င္းကို filtered coffee ဟုလည္း ေခၚပါသည္။
အစစ္(filter) တစ္ခုထဲမွ ထည့္ထားေသာ ေလွာ္ၿပီးအမႈန္႔ႀကိတ္ထား ေသာ
ေကာ္ဖီေစ့မ်ားအေပၚမွ ေရကို ေလာင္းထည့္ျခင္းျဖင့္ ရရွိေသာ ေကာ္ဖီျဖစ္ပါသည္။
Espresso (ေကာ္ဖီၾကမ္းပ်စ္ပ်စ္ခါးခါး)
ျပင္းၿပီးနက္ေမွာင္ေသာ
ေကာ္ဖီျဖစ္ပါသည္။ ႏုမႈန္႔ေနေအာင္ ႀကိတ္ထားတဲ့ ေကာ္ဖီေစ့မ်ားထဲကို ဖိအားေပးထားသည့္
ဆူလုနီးပါးရွိေသာ ေရပမာဏအနည္းငယ္ကို အရွိန္ျဖင့္ ျဖတ္သန္းေစျခင္းျဖင့္ ရရွိေသာ
ေကာ္ဖီျဖစ္ပါသည္။
flat white
Flat white သည္ ၁၉၇၀-၁၉၈၀
၀န္းက်င္ခန္႕တြင္ နယူးဇီလန္ႏွင့္ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမ်ား၌ တီထြင္ခဲ့ေသာ ေကာ္ဖီ
တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။ Espresso တစ္ေအာင္စ (သို႔) ႏွစ္ေအာင္စအေပၚသို႔ microfoam
(အလြန္ေသးငယ္ေသာ အျမႇဳပ္) လို႔ေခၚေသာ အလြန္ေသးငယ္သည့္ ေလပူေပါင္းေလးမ်ားပါရွိၿပီး
ေၾကြေရာင္ထၿပီး ကတၱီပါလို ႏူးညံ့သည့္ ေပါင္းခံထား သည့္ ႏို႔ကို ေလာင္းခ်ျခင္းျဖင့္
ရရွိေသာ ေကာ္ဖီျဖစ္ပါသည္။
instant coffee (အသင့္ေသာက္ေကာ္ဖီ)
Instant coffee သည္ ေပ်ာ္၀င္ႏိုင္ေသာ
အမႈန္႔အျဖစ္ ျပဳျပင္စီမံထားေသာ ေကာ္ဖီမႈန္႔ (သို႔) ေရေႏြးထဲတြင္
ျမန္ျမန္ေပ်ာ္ႏိုင္ေသာ ခဲေသြ႕ (freeze-dried)ထားေသာ အမႈန္႕ခဲမ်ားျဖစ္ပါသည္။
ကိုယ့္ေကာ္ဖီကိုယ္ေဖ်ာ္ မေသာက္ခ်င္ေသာ သံုးစဲြသူမ်ား အဆင္ေျပေစေရးအတြက္ တီထြင္ထားျခင္းျဖစ္ပါသည္။
Latte
ေကာ္ဖီၾကမ္းပ်စ္ပ်စ္ခါးခါးကို
ေပါင္းခံထားေသာ ႏို႔ႏွင့္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ဖီျဖစ္ပါသည္။
long black
Long black ေကာ္ဖီသည္ espresso
(၂)ေအာင္စကို ေရေႏြးထဲသို႔ သြန္ထည့္ျခင္းမွ ရလာေသာ ေကာ္ဖီျဖစ္သည္။
mocha
ပ်စ္ႏွစ္ၿပီး အနံ႔စူးရွေသာ ထူးကဲသည့္
အာေရဗ်ေကာ္ဖီ (သို႔) ႏို႔၊ သၾကားႏွင့္ ကိုးကိုးအရသာမ်ားထည့္ထားေသာ ေကာ္ဖီ ကို
ေခၚျခင္းျဖစ္ပါသည္။
skinny coffee
မလိုင္ထုတ္ၿပီးသား ႏြားႏို႔ျဖင့္
ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ဖီကို ေခၚျခင္းျဖစ္သည္။
white coffee
အဂၤလိပ္စကားေျပာေသာ
တိုင္းျပည္အမ်ားစုတြင္ white coffee ဆိုသည္မွာ ပံုမွန္ ေကာ္ဖီၾကမ္းစစ္စစ္ကို ႏို႔၊
မလိုင္ (သို႔) တျခား ႏို႔၊ မလိုင္အစားထိုး အမႈန္႔မ်ားျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားေသာ
ေကာ္ဖီျဖစ္သည္။
ဒီေကာ္ဖီကိုပဲ US ရွိ New York ေဒသမွာ
"coffee light" လို႔ ေခၚၾကၿပီး New England ေဒသမွာေတာ့ "coffee
with milk" (သို႔) "regular coffee" လို႔ ေခၚၾကပါတယ္။
အထက္တြင္ ေဖာျပထားျခင္း မရွိသည့္
ေကာ္ဖီႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ အေခၚအေဝၚမ်ား၊ အမ်ိဳးအစားမ်ားအား သင္သိပါသလား။ သိလွ်င္
ေအာက္တြင္ comment ေရး၍ မွ်ေဝေပးပါ။
Myenglishpages.com မွ Coffee
Vocabulary ကို ကိုးကားဘာသာျပန္ဆိုထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
မူရင္းေဆာင္းပါးကို ဤေနရာတြင္ ဖတ္႐ႈႏိုင္ပါတယ္။
မူရင္းေဆာင္းပါးကို ဤေနရာတြင္ ဖတ္႐ႈႏိုင္ပါတယ္။
Comments
Post a Comment